Bones notícies del 2019

31/12/2019 Cap Comentari

Ara que s’acaba el 2019 i comença un nou any (i una nova dècada) és un bon moment per reflexionar sobre tot allò que ha passat durant aquest últim any.

Ens hem adonat que els mitjans de comunicació solen mostrar-nos notícies negatives i desastres que passen arreu del món però també cal tenir en compte que passen moltíssimes coses bones i que a vegades no en som conscients.

Per això hem decidit fer un recull d’algunes notícies positives que han passat aquest 2019. Òbviament aquí només hi ha algunes de les notícies, ja que és impossible posar tot allò bo que ha passat durant l’any en un sol post! 

Adonar-se de les coses bones que passen no només et demostra que el món és un bon lloc per viure sinó que la humanitat està avançant i que, tot i les desgracies i els desastres que passen, continuem lluitant per un futur millor.

No cal enrotllar-nos més doncs, som-hi!

1. Un terç de l’energia renovable del món prové de fonts d’energia renovables

Segons l’Agència Internacional de l’Energia Renovable (International Renewable Energy Agency, IREA) un terç de l’energia global es basa en energies renovables. L’agència indica que hi ha hagut creixement de l’ús de l’energia renovable en totes les regions del món, encara que en diferent mesura.

La major part d’energia renovable, quasi la meitat del total, prové d’energia hidroelèctrica. L’altra meitat prové de l’energia solar i l’eòlica, a parts més o menys iguals. Altres energies renovables menys utilitzades són la bioenergia, l’energia geotèrmica i l’energia marina.

Si vols llegir la notícia sencera de l’IREA, clica aquí (en anglès).

Energies renovables

2. el món és més verd avui que fa 20 anys

Durant les últimes dues dècades el planeta ha vist un increment en la superfície dominada pel color verd. Els països que més han incrementat la seva superfície verda són Xina i Índia i això és degut principalment a l’agricultura intensiva que es du a terme als dos països i els programes per la plantació d’arbres que es promouen a la Xina.

Aquest increment de la superfície verda del planeta s’ha pogut detectar gràcies als satèl·lits de la NASA. S’estima que el planeta és un 5% més verd avui que l’any 2000.

Tot i la gran notícia, els investigadors assenyalen que el guany de superfície verda al món no contraresta la pèrdua de vegetació natural en regions com Brasil o Indonèsia. Aquests ecosistemes són molt importants pel planeta i no podran ser substituïts per cap zona verda construïda pels humans.

Si vols llegir la notícia sencera de la NASA, clica aquí (en anglès).

Món verd

3. S’ha descobert un nou tipus de vas sanguini als nostres ossos que podria ajudar a curar l’artritis

Científics de la universitat Duisburg-Essen, a Alemanya, van descobrir a principis d’any un nou tipus de vas sanguini en els ossos llargs dels ratolins i també un altre de molt similar en els ossos llargs humans.

Fins aquest moment se sabia que hi havia alguns vasos sanguinis a l’extrem i a la meitat dels ossos però no se sabia com la sang entrava i sortia dels ossos llargs. Gràcies a tècniques innovadores de microscòpia i rajos X, s’ha descobert que aquests nous vasos creuen l’os de punta a punta i serveixen com a subministrament de sang.

Els científics han anomenat els nous vasos trans-corticals (TCVs) i han subratllat la importància d’aquests vasos per ajudar a entendre malalties òssies com l’osteoporosi.

Si vols llegir la notícia sencera, clica aquí (en anglès). I aquí pots trobar l’article científic que van publicar els investigadors.

Ossos

4. S’ha trobat la manera de convertir l’aigua de mar en aigua dolça mitjançant energia solar

La disponibilitat d’aigua potable pels següents anys preocupa a molts científics, ja que s’estima que l’any 2025 uns 2 bilions de persones poden no tenir suficient aigua potable per cobrir les seves necessitats bàsiques.

Una solució és la dessalinització però remoure la sal de l’aigua del mar requereix moltíssima energia. Una altra solució és la que han inventat un grup d’enginyers italians: utilitzar l’energia solar per convertir l’aigua salada en aigua potable.

Els enginyers s’han inspirat en el funcionament de les plantes per crear una tecnologia que permet escalfar l’aigua i separar la sal de l’aigua evaporada. Amb aquesta tecnologia, han aconseguit produir uns 20 L d’aigua potable al dia per metre quadrat exposat a la llum solar.

Aquest invent pot ser molt útil per poblacions costaneres on hi ha falta d’aigua potable i, en canvi, hi ha molta llum solar. Al ser una tecnologia barata i fàcil de construir, també pot ser útil per proveir aigua potable en casos d’emergència, com ara tsunamis o inundacions.

Si vols llegir la notícia sencera, clica aquí (en anglès). I aquí pots trobar l’article científic que van publicar els investigadors.

Aigua salada

5. Un tractament experimental per la malària ha aconseguit curar 7 pacients

Un fàrmac experimental anomenat DSM265 ha aconseguit curar 7 voluntaris infectats amb el paràsit de la malària (Plasmodium falciparum).

El més innovador d’aquest fàrmac és que només cal una sola dosi oral per eliminar la infecció. Actualment, es necessiten tres dies de tractament combinant diversos fàrmacs per eliminar la malària.

Encara que aquest fàrmac de moment està en fase inicial de desenvolupament i només s’ha provat en estudis inicials, els resultats són molt esperançadors.

Si vols llegir la notícia sencera, clica aquí (en anglès).

Tractament malària

6. La taxa de suïcidi ha disminuït un 29% a nivell mundial

El suïcidi és un tema molt complex i molt difícil d’estudiar. S’estima que cada any moren unes 800.000 persones d’aquesta causa, l’equivalent a una persona cada 40 segons…

Tot i que encara estem lluny d’aconseguir que no hi hagi cap suïcidi, la taxa de suïcidi ha disminuït de forma important en els últims anys. Si ho mirem en xifres, la taxa ha disminuït un 29% a nivell global des de l’any 2000.

En la majoria de països en què el nombre de suïcidis eren elevats, com Xina o Índia, s’ha vist una disminució. L’excepció és Amèrica, on el nombre de suïcidis ha augmentat en els últims anys.

Si vols llegir la notícia sencera, clica aquí (en anglès).

Taxa suicïdi

7. S’ha descobert un nou medicament que regenera les cèl·lules del cervell

Científics de Pennsilvània han descobert una pastilla que pot recuperar la funció cerebral perduda a causa de les lesions cerebrals, ictus o Alzheimer.

La pastilla està formada per quatre molècules que permeten transformar les cèl·lules del cervell en neurones funcionals.

Al laboratori, s’ha demostrat que aquestes neurones funcionen com neurones normals i es comuniquen amb les altres mitjançant senyals elèctrics i químics. L’equip d’investigadors també ha descobert que l’administració d’aquestes 4 molècules en ratolins provoca la generació de noves cèl·lules al cervell.

Encara queda molt treball per fer, ja que s’ha de desenvolupar una fórmula que sigui efectiva i fàcil de prendre. També s’ha d’explorar quins són els efectes secundaris d’aquest medicament i si és segur pels humans.

Si vols llegir la notícia sencera, clica aquí (en anglès). I aquí pots trobar l’article científic que van publicar els investigadors.

Cervell

8. 100 balenes seran alliberades de la captivitat russa

Durant els mesos d’estiu de l’any 2018, 4 empreses russes que subministren animals marins als aquaris van capturar quasi 100 balenes i orques. A finals del 2018, uns drons van fer fotografies del lloc on estaven les balenes i era tan petit i estaven en tan males condicions que es va anomenar “presó de balenes”.

El Juny del 2019 va començar l’alliberament d’aquestes balenes, ja que molts científics van declarar aquesta situació d’insostenible per les dures condicions que afectaven la salut dels animals.

El Novembre del 2019, l’últim grup de balenes va ser alliberat a una badia propera.

Si vols llegir la notícia sencera i veure vídeos sobre les condicions de les “presons de balenes”, clica aquí (en anglès).

Balenes

9. Un tractament amb teràpia gènica aconsegueix curar el daltonisme en micos

Un tipus de micos anomenats micos esquirol són incapaços de veure-hi en color. No obstant, quan un virus modificat genèticament es va injectar als seus globus oculars van ser capaços de veure-hi en color.

El virus ha estat creat per científics d’Estats Units i podria ser la solució per tractar el daltonisme en humans.

Si vols llegir la notícia sencera, clica aquí (en anglès).

Daltonisme

10. Una planta d’interior modificada genèticament permet netejar els químics que hi ha a l’aire de casa

Un grup de científics de la universitat de Washington han modificat genèticament una planta, la pothos ivy, per tal que remoguin més fàcilment els químics que es troben a l’aire. El que han fet és introduir a la planta una proteïna que es troba al fetge dels mamífers i que serveix per degradar l’alcohol. En els tests de laboratori, la planta modificada genèticament es capaç de remoure més benzè i cloroform (dos químics que estan presents a l’aire de casa) que la no modificada.

No obstant, els científics diuen que es necessiten un gran nombre de plantes per poder notar una reducció en els químics de l’aire d’una casa i que, en cap cas, s’haurien de comprar plantes d’interior pensant que et purificaran l’aire de la casa. Aquest grup de científics estan treballant per  modificar genèticament encara més la planta i crear una planta més potent.

Si vols llegir la notícia sencera, clica aquí (en anglès). I aquí tens l’article científic que van publicar els investigadors.

Planta interior

11. S’ha creat un tipus de roba que canvia de color en presència de gasos tòxics

Científics d’Estats Units han inventat una fibra per fer roba que canvia de color quan està en contacte amb gasos tòxics, com l’amoníac o el clorur d’hidrogen.

I això no és tot. Depenent de la intensitat del color de la roba, la persona que la vesteix pot saber exactament quina és la concentració de gasos que hi ha a l’aire. Així, com més tòxic és l’aire, més intens serà el color de la peça de roba.

Aquesta tecnologia podria tenir moltes aplicacions, com ara detectar l’exposició a químics tòxics al laboratori, detectar tòxics a les excavacions d’oli i gas, i fins i tot a nivell casolà serviria per detectar fugues de monòxid de carboni. També podria ajudar a detectar fuites de gas mortals en el futur.

Si vols llegir la notícia sencera, clica aquí (en anglès).

Roba

12. Un supermercat de Tailàndia ha reemplaçat el plàstic per fulles de plataner

Un supermercat de Tailànda (el Rimping, situat a Chiang Mai) ha decidit reduir el plàstic d’una manera molt enginyosa. Les bosses i els envasos de plàstic s’han substituït per fulles de plataner.

Les fulles de plataner són una gran alternativa al plàstic, ja que són grans, gruixudes i es poden doblegar amb facilitat. En països com Tailàndia l’ús de fulles de plataner és una molt bona solució perquè en llocs tropicals aquestes fulles estan presents en grans quantitats i es poden obtenir gratuïtament.

Si vols llegir la notícia sencera i veure fotos, clica aquí (en anglès).

Fulla plataner

13. Per primer cop a la història, el premi més important de matemàtiques del món s’ha donat a una dona

L’americana Karen Uhlenbeck va guanyar aquest passat Març el premi de matemàtiques Abel pel seu treball en les equacions diferencials parcials. És el primer cop a la història que una dona guanya aquest premi i significa un gran pas endavant en el món de la ciència.

Als seus 76 anys, Karen és investigadora a dues universitats d’Estats Units i també és una dona coneguda per lluitar per la igualtat de gènere en el món de les ciències i les matemàtiques.

Si vols llegir la notícia sencera i veure fotos, clica aquí (en anglès).

Matemàtiques

14. S’han creat cèl·lules mare “universals” que poden ser trasplantades a qualsevol pacient sense generar rebuig

Les cèl·lules mare són aquelles cèl·lules que en un ambient determinat i en contacte amb unes determinades molècules es poden convertir en qualsevol altre tipus de cèl·lula del cos.

No obstant, si es trasplanten cèl·lules d’un pacient a un altre es pot crear una resposta immunitària i el cos les pot rebutjar.

Investigadors de la universitat de San Francisco han descobert com crear cèl·lules mare “universals” que són “invisibles” pel sistema immunitari. Així, aquestes cèl·lules poden ser trasplantades a qualsevol pacient sense risc de ser rebutjades.

Per poder crear aquestes cèl·lules, els investigadors han utilitzat una tècnica de modificació genètica anomenada CRISPR-Cas. Amb aquesta tècnica s’han eliminat de les cèl·lules els gens responsables de crear el rebuig a l’hora del trasplantament.

De moment els estudis només s’han realitzat en ratolins però els resultats semblen molt prometedors.

Si vols llegir la notícia sencera, clica aquí (en anglès). I aquí tens l’article científic que van publicar els investigadors.

Transplant

15. S’ha aconseguit fer créixer plantes a la Lluna per primer cop a la història

Els xinesos han sigut els primers a aconseguir fer créixer plantes a la Lluna, sent el primer cop que un material biològic creix a la Lluna. Les llavors que han aconseguit brotar han sigut de cotó.

Aquest experiment mostra que és possible generar vida a la Lluna i, qui sap, potser en un futur establir una nova civilització allà.

Si vols llegir la notícia sencera, clica aquí (en anglès).

Lluna

16. S’ha descobert un nou mètode per fer créixer els corals 40 cops més ràpidament

Els corals són molt importants, ja que produeixen la meitat d’oxigen que hi ha al planeta i també serveixen com a casa i aliment per molts animals marins. Recentment, l’augment de les temperatures, està causant la mort de gran part dels corals que hi ha al món.

Però encara hi ha esperança, gràcies a un científic i al seu descobriment fet per accident. Aquest científic de Florida ha descobert la manera de fer créixer els corals 40 cops més ràpidament del que ho fan al seu hàbitat natural.

El científic estava intentant arrancar el coral del fons de l’aquari quan aquest se li va trencar en 12 peces petites. Al cap de 3 setmanes, va observar que de les 12 peces havien crescut a la mateixa mida que el coral original, que havia tardat 3 anys a créixer.

Els científics ja estan planejant plantar 100.000 peces de coral al voltant de Florida durant el 2019 i, si funciona, plantar-les a molts més llocs del món.

Si vols llegir la notícia sencera, clica aquí (en anglès).

Corals

17. La caça furtiva d’elefants i rinoceronts a Kènia ha disminuït en els últims 5 anys

Noves lleis i mesures dràstiques han permès que la caça furtiva d’elefants i rinoceronts a Kènia hagi disminuït durant els últims anys.

L’any 2014, es va imposar una llei que deia que s’havia de pagar 170.000€ i es condemnava a presó per la caça il·legal d’aquests animals. Gràcies a mesures com aquesta, els animals estan més protegits i cada cop són menys els que els cacen de forma il·legal.

Si vols llegir la notícia sencera, clica aquí (en anglès).

Caça

18. Els nostres mòbils es podran carregar aviat amb bosses de plàstic

Científics d’Estats Units han descobert la manera de convertir les bosses de plàstic en els xips de carboni que es troben a les bateries de quasi tots els dispositius electrònics.

El mètode és el següent: les bosses de plàstic es barregen amb àcid sulfúric i es tanquen en un reactor químic. La mescla s’escalfa a altes temperatures i s’acaba convertint en carbó pur. El carbó es tritura en pols i s’utilitza per fer les bateries.

Aquest descobriment permetria tant combatre la contaminació pel plàstic com augmentar la producció de bateries de liti, que són les que es troben a la majoria de dispositius electrònics.

Si vols llegir la notícia sencera i aprendre en profunditat el procés de fabricació de les bateries, clica aquí (en anglès).

Mòbil

19. S’han descobert dues espècies noves d’ocells a Indonèsia

Durant aquest any s’han descobert dues noves espècies del gènere Zosterops a Indonèsia. Les dues espècies tenen una aparença molt similar però sembla que els seus orígens són ben diferents.

Gràcies a aquest descobriment, s’està intentant que l’àrea d’Indonèsia on es van descobrir sigui reconeguda com a àrea d’ocells endèmics i fer que així rebi més suport per conservar-la.

Si vols llegir la notícia sencera, clica aquí (en anglès). I aquí tens l’article científic que van publicar els investigadors.

Ocells

20. Un nou sistema d’imatge òptica permet detectar tumors formats només per 200 cèl·lules

Investigadors del MIT (Massachusetts Institute of Technology) han desenvolupat un sistema d’imatge anomenat “DOLPHIN” que permet detectar tumors a l’interior del cos de mida molt petita.

Aquest sistema serviria per detectar el càncer en etapes molt inicials i permetria un tractament més ràpid i eficaç, evitant així molts tractaments innecessaris i moltes morts.

Si vols llegir la notícia sencera, clica aquí (en anglès). I aquí tens l’article científic que van publicar els investigadors.

Cèl·lules

21. S’ha aconseguit fabricar un pedaç que repara les cèl·lules del cor després de patir una aturada cardíaca

Científics britànics han desenvolupat un pedaç que permet reparar el dany del cor després d’una aturada cardíaca.

El pedaç està fabricat al laboratori a partir de cèl·lules del pacient i conté uns 50 milions de cèl·lules mare que han sigut diferenciades a cèl·lules cardíaques capaces de bategar. El pedaç ajuda al cor a bategar de forma més efectiva i també allibera químics que estimulen a les cèl·lules del cor a reparar-se i regenerar-se.

De moment els experiments s’han realitzat en animals i han sigut molt esperançadors. Els estudis clínics per provar el pedaç en pacients començaran en els pròxims dos anys.

Si vols llegir la notícia sencera, clica aquí (en anglès).

Cor

Si t’ha agradat el nostre article, no dubtis en compartir-lo!

Newsletter

Aventura’t amb nosaltres!

Subscriu-te per formar part de la comunitat i assabenta’t de tot allò que passa a Aventura’t! Les últimes notícies, pensaments que volem compartir, esdeveniments interessants i recomanacions de llibres i vídeos directament al teu correu. Només t’enviarem correus quan realment tinguem alguna cosa important a dir-te!

Cap Comentari

Deixa una Resposta

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

×