Cos

Hi ha relació entre la carn vermella i el càncer?

13/01/2020 Cap Comentari

La carn és una font important de proteïnes, ja que conté tots els aminoàcids essencials i també és una gran font de zinc i ferro. No obstant, en els últims anys hi ha hagut molt debat sobre el consum de carn i la seva relació amb el càncer. Com estan connectats aquests dos conceptes?

Què entenem per carn vermella?

Encara que pot semblar obvi, alguns tipus de carn són una mica confusos, així que millor deixar-ho clar des del principi.

La carn vermella és tota aquella carn que prové dels músculs dels mamífers, com ara la carn de vedella, de xai, de porc, de bou, de cabra i de cavall.

La carn vermella pot ser processada per millorar el seu gust o perquè es conservi durant més temps. La carn processada, doncs, és aquella que s’ha fermentat, salat, fumat o curat. Exemples de carn processada són les salsitxes, el bacó, les hamburgueses, la carn en conserva i els embotits (pernil dolç, pernil serrà, fuet, etc.).

La carn blanca, en canvi, és aquella que prové de les aus, com ara la de pollastre, la de conill o la de gall d’indi.

Tipus de carn vermella
Llista de carns vermelles no processades i carns vermelles processades.

Què diuen els estudis fets fins al moment sobre la relació entre la carn vermella i el càncer?

Gran part dels estudis que s’han fet fins el dia d’avui miren l’efecte de la carn sobre una forma específica de càncer, no sobre el risc de patir càncer en general.

Per exemple, un estudi realitzat a Holanda va trobar que hi havia relació entre el consum de carn vermella no processada i el risc de patir carcinoma de cèl·lules escamoses esofàgiques en homes. En canvi, l’estudi no va trobar que hi hagués cap relació en el cas de les dones ni en altres tipus de càncer, com ara càncers gàstrics o adenocarcinoma esofàgic 1.

El principal càncer que s’ha associat a un consum excessiu de carn i, també el que s’ha estudiat més, és el càncer de còlon 2 3.

L’any 2015, l’Agència Internacional de Recerca sobre Càncer (IARC) va analitzar 800 publicacions científiques i va concloure que el consum de carn vermella és probablement cancerigen pels humans, però que no hi havia dades suficients per a dir que la carn vermella és la causa del càncer, ja que altres factors també podrien influir 4.

L’associació entre el consum de carn vermella i el risc de patir càncer es va observar principalment en el càncer de còlon, encara que també hi havia evidència pel càncer de pàncrees i el de pròstata 5.

Important!

Cal tenir en compte que el fet que una cosa sigui etiquetada com a cancerigen és bastant comú. No només s’han etiquetat com a cancerígens aquells compostos que són potencialment perjudicials per a la salut, com ara l’alcohol 6, sinó que també es considera cancerigen l’aloe vera 7 i el te d’herba mate 8. El fet de provocar càncer depèn totalment de la dosi, del teu estil de vida i de molts altres factors.

És com una loteria: per exemple, si beus una copa de vi els divendres quan surts de la feina per celebrar que ha arribat el cap de setmana, és com si compressis un dècim i les probabilitats que et toqui són molt petites. En canvi, si beus una ampolla de vi sencera al dia, és com si compressis 20 dècims de loteria al dia i, per tant, les probabilitats que t’acabi tocant augmenten exponencialment.

Per altra banda, les carns processades (com ara embotits, bacó, salsitxes, etc.) sí que s’han classificat com a cancerígenes pels humans, ja que hi ha suficient evidència per apuntar el consum de carns processades com a causa del càncer de còlon. S’estima que per cada porció de 50 g de carn processada* que es menja al dia, el risc de patir càncer de còlon augmenta un 18% 9.

*50 g de carn processada és equivalent a uns dos talls de pernil dolç, mig frankfurt, un quart de fuet o dues mandonguilles del supermercat.

Fins aquí, sembla clar que menjar grans quantitats de carn vermella i processada pot augmentar el risc de patir càncer (sobretot de còlon). Però la ciència no és fàcil i per fer-ho més complicat, l’Octubre del 2019, un grup de científics va publicar una sèrie d’estudis on afirmaven totalment el contrari: la gent podia menjar tanta carn vermella i processada com volguessin, ja que això no tenia cap efecte en patir malalties cardiometabòliques ni càncer 10 11 12 13 14 15.

Com és possible que es publiquin resultats tan contradictoris?

Sembla que la metodologia que es va fer servir en aquests últims estudis que es van publicar no eren del tot correcta, cosa que només ha fet que crear més confusió entre els experts i la població en general. Cal tenir en compte que la nutrició no és una branca fàcil d’investigar. 16.

Important!

Si parlem de la població en general, definitivament hi ha una relació entre la carn vermella i el càncer però no es pot afirmar que menjar carn vermella sigui la causa d’aquesta malaltia.

En el cas de les carns processades, per això, hi ha suficient evidència per afirmar que poden ser la causa de patir càncer de còlon.

Com es creu que la carn vermella i el càncer estan relacionats?

Per poder entendre per què la carn vermella pot tenir un impacte en l’aparició de càncer és important entendre què passa al cos quan mengem carn. Ens ho hem d’imaginar com diferents peces d’un puzle i, avui en dia, no totes les peces s’han descobert o s’han relacionat entre elles.

Com hem dit abans, la majoria de recerca s’ha fet en càncer de còlon i, per això, la majoria dels mecanismes que expliquem a continuació tenen a veure amb l’intestí.

El color vermell de la carn

El que causa que la carn vermella sigui de color vermell és un pigment anomenat mioglobina. Un cop la carn vermella es troba al nostre l’estómac, la mioglobina s’ajunta amb altres molècules que hi ha per allà i promou la formació d’uns compostos (anomenats NOCs) que poden fer malbé les cèl·lules de l’intestí 17 . Vindria a ser com quan barreges llimonada i cervesa que es forma clara, doncs quan barreges la mioglobina de la carn amb altres compostos de l’estómac es formen els NOCs.

Però el nostre cos és savi i quan les cèl·lules de l’intestí estan danyades a causa dels NOCs, l’intestí es repara a ell mateix. No obstant, el cos no és una màquina perfecta. A vegades, aquest procés de reparació no funciona del tot bé i a llarg termini pot acabar apareixent càncer 18.

Important!

Hi ha una diferència molt important a tenir en compte entre les carns vermelles no processades i processades. Les no processades (ex. els bistecs) no tenen un impacte tan directe en l’intestí com les processades (ex. el bacó o els frankfurts).

En les carns processades s’utilitzen químics durant el procés de fabricació i, un cop dins del nostre estómac, aquests químics fa que els NOCs es formin més ràpidament, augmentant el risc de patir càncer. És a dir, els químics de les carns acceleren el procés de fer malbé les cèl·lules de l’intestí 19. Aquest efecte és dosi depenent; com més carn vermella processada es menja, més NOCs es formen i, per tant, més risc de patir càncer de còlon.

Afortunadament, la majoria de la gent no menja carn vermella tot el dia sinó que la seva dieta també inclou verdura. S’ha demostrat que el millor que pots fer és menjar les dues coses alhora! Acompanyar la carn de verdures verdes ajuda a reduir els efectes perjudicials de la carn i, per tant, reduir el risc de patir càncer de còlon 20. Algunes d’aquestes verdures són els espàrrecs, el bròquil, els espinacs o la col kale.

I les verdures no són el teu únic amic sinó que el calci també actua com a protector de l’intestí i redueix el risc de patir càncer de còlon. El calci no només es troba en productes làctics sinó que també en contenen el bròquil, els espinacs, la col kale, els cigrons, els espàrrecs, les olives i les nous, entre molts d’altres aliments.

La raó científica per la qual això passa és que tant la clorofil·la (que dóna color verd a les plantes) com el calci “atrapen” la mioglobina de la carn fent que no es converteixi en un compost perillós per l’intestí 21.

Carn vermella i càncer de colon
Processos que tenen lloc al cos quan mengem carn vermella i que, a llarg termini, poden acabar causant l’aparició de càncer de còlon.

La forma en què cuinem la carn

Quan cuinem a altes temperatures, sobretot fent barbacoes, molts cops hi ha una part de la carn que es crema més, fent que apareguin les típiques ratlles negres a la carn. S’ha descobert que cuinar carn a altes temperatures crea uns químics, anomenats amines heterocícliques (HCAs), que poden danyar l’estómac i augmentar el risc de patir càncer de còlon 22.

La carn vermella produeix nivells més alts d’aquests químics que la carn blanca, tot i que si la carn blanca i el peix es cuinen a altes temperatures també en produeixen. Per tant, és important tenir en compte tant el tipus de carn que consumim com la manera en què la cuinem. Cuinar carn de forma regular en un foc a altes temperatures et sotmet a nivells alts de químics perjudicials per a la salut.

Passa alguna cosa per fer alguna barbacoa a l’estiu? Clar que no! Tal com hem comentat abans, la clau està en la quantitat de carn que mengem i en la freqüència en què la mengem.

Important!

És important considerar sempre la totalitat d’un àpat i no només una part del que mengem. Per exemple, s’ha descobert que alguns compostos que es troben en les verdures crucíferes, com ara el bròquil o les cols de Brussel·les, poden reduir l’impacte dels químics perjudicials que conté la carn molt feta 23.

Fins i tot el fet de marinar la carn amb unes espècies determinades pot reduir els químics perjudicials! Per marinar s’entén posar la carn en una barreja d’aigua, vinagre, oli de soja i espècies durant tota la nit abans de cuinar-la. Sembla que les millors espècies són les caribenyes (farigola, pebre vermell, pebre negre, pessic, romaní i cibulet). L’excusa perfecta per anar de vacances allà a comprar-ne! 24

Carn vermella i càncer
Procés pel qual cuinar carn a altes temperatures pot augmentar el risc de patir càncer de còlon.

La quantitat de ferro

El ferro és un mineral molt important per la nostra salut i, com moltes coses, té una part bona i una dolenta. Per una banda, és un mineral essencial que no es consumeix en grans quantitats, per això molta gent pateix de falta de ferro o anèmia. Per altra banda, consumir grans quantitats de ferro és tòxic i pot causar greus problemes de salut 25.

La carn vermella conté bastant ferro i un cop dins del cos, el ferro de la carn s’acumula fàcilment a les cèl·lules de l’intestí. Si es pren en altes quantitats, el cos no és capaç d’absorbir tot el ferro i el ferro que no s’absorbeix promou l’aparició d’uns composts (anomenats ROS) que en grans quantitats són perjudicials per a la salut.

A llarg termini aquests compostos perjudicials poden causar danys a les cèl·lules i promoure l’aparició de càncer colorectal 26.

Important!

Una dieta equilibrada que inclogui fruita i verdura pot contenir suficients antioxidants per a contrarestar l’efecte dels compostos perjudicials ROS abans que puguin causar danys a les cèl·lules 27.

Per altra banda, si se segueix una dieta on es menja fruita i verdura però també grans quantitats de carn, és possible que els antioxidants de la fruita i la verdura no siguin suficients per a protegir el colon dels danys causats per la carn, augmentant el risc de patir càncer de còlon 28.

Relació entre la carn vermella i el càncer
Procés pel qual el ferro que es troba a les carns vermelles pot acabar causant càncer de còlon.

La nostra microbiota intestinal

La carn vermella conté molta L-carnitina, un aminoàcid que molts cops és utilitzat com a suplement per esportistes per tonificar el cos. Un cop a l’intestí, els microorganismes que viuen allà (anomenats microbiota intestinal) agafen aquesta L-carnitina i la transformen en un compost anomenat TMAO. Diversos estudis han relacionat aquest compost amb el càncer de còlon i han apuntat que és la raó per la qual la carn vermella no és saludable 29 30.

No obstant, s’ha descobert que la microbiota intestinal juga un paper molt important en el càncer de còlon. El punt clau és que no hi ha dos individus que tinguin exactament els mateixos microorganismes a l’intestí. Per exemple, els vegetarians i vegans solen tenir una microbiota que produeix menys quantitat de TMAO quan ingereixen L-carnitina que les persones que mengen carn 31, reduïnt així el seu risc de patir càncer de còlon.

Per tant, el fet que tinguis una microbiota intestinal sana és un factor clau per determinar l’impacte de la carn vermella sobre la salut.

Microbiota i carn vermella
Procés que relaciona la carn vermella, la microbiota intestinal i el càncer de colon.

Els sucres dels mamífers i els nostres

Tots els mamífers, excepte els humans, els furons i un parell d’espècies de mico, tenen un tipus de sucre al cos que s’anomena Neu5Gc (li direm “sucre animal”). En canvi, nosaltres tenim un altre tipus de sucre, el Neu5Ac (li direm “sucre humà”). Els noms realment són iguals, l’important és que els humans i els animals tenim tipus de sucres diferents al cos.

Aquests dos sucres són molt similars i, per tant, el “sucre “animal” es pot incorporar a les nostres cèl·lules. No obstant, com que no són 100% idèntics, el “sucre animal” és detectat pel sistema immune com a intrús i això resulta en inflamació.

Si mengem carn en grans quantitats o molt freqüentment, la inflamació es pot tornar crònica i acabar desenvolupant càncer de còlon 32 33 .

Carn i càncer de colon
Procés pel qual les molècules de sucre Neu5Gc es relacionen amb el càncer de còlon.

Conclusions

Després de tota la informació que us hem donat (que no és precisament poca!) ja ets capaç de veure que el tema de la carn és un tema complex (i no hem entrat en detalls mediambientals ni ètics).

Tal com hem vist, la carn vermella per si mateixa no causa càncer sinó que és la dosi i la manera en què es processa i es cuina. Si tens l’hàbit de menjar entrepans d’embotit cada dia i un cop al dia menges un bistec o una botifarra, la teva dosi total de carn vermella és bastant elevada. I a més bastanta carn és processada, que no ajuda… Però si un cop o dos a la setmana et menges una peça de carn (sempre de qualitat!), estigues tranquil! A més, la carn és una gran font de nutrients, vitamina A, B6 i B12, zinc i ferro.

Una cosa a tenir en compte és que la majoria de l’evidència científica que hi ha és observacional. Com que és impossible fer que una persona només mengi exclusivament carn vermella, no se sap amb certesa el risc que té per la salut menjar diferents quantitats de carn vermella. Per tant, el millor és reduir la dosi de carn vermella i, sobretot, menjar embotits amb moderació.

La comunitat científica s’està posant les piles amb el tema de la carn per intentar resoldre tot el puzle i donar unes pautes determinades pel consum de carn. Ja hi ha iniciatives, com ara el projecte Phytome, que estan investigant com canviar la forma de processar i conservar la carn per fer-ho amb productes naturals que no afectin la nostra salut.

I finalment, si decideixes deixar de consumir carn vermella, informa’t correctament com pots substituir els nutrients de la carn per altres aliments. A vegades es deixa de consumir carn i com que no es mengen altres aliments que aportin els mateixos nutrients s’acaba per patir una deficiència nutricional.


Si t’ha agradat el nostre article, no dubtis en compartir-lo!

Newsletter

Aventura’t amb nosaltres!

Subscriu-te per formar part de la comunitat i assabenta’t de tot allò que passa a Aventura’t! Les últimes notícies, pensaments que volem compartir, esdeveniments interessants i recomanacions de llibres i vídeos directament al teu correu. Només t’enviarem correus quan realment tinguem alguna cosa important a dir-te!


rEFERÈNCIES
 1. Red and processed meat consumption and the risk of esophageal and gastric cancer subtypes in The Netherlands Cohort Study. Annals of Oncology, A. P. Keszei et al, 2012.
 2. Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. Véronique Bouvard et al, The Lancet, 2015.
 3. A case-control study of diet and colorectal cancer in a multiethnic population in Hawaii (United States): lipids and foods of animal origin. L. Le Marchand et al, Cancer causes & control, 1997.
 4. IARC Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat. IARC, 2015.
 5. IARC Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat. IARC, 2015.
 6. Alcohol consumption and cancer of the gastrointestinal tract. Mikko P. Salaspuro, Best Practice & Research Clinical Gastroenterology, 2003.
 7. Clear evidence of carcinogenic activity by a whole-leaf extract of Aloe barbadensis Miller (Aloe vera) in F344/N rats. Mary D. Boudreau et al, Toxicological Sciences, 2013.
 8. Cancer and yerba mate consumption: a review of possible associations. Dora Loria et al, Revista Panamericana de Salud, 2009.
 9. IARC Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat. IARC, 2015.
 10. Reduction of red and processed meat intake and cancer mortality and incidence: A systematic review and meta-analysis of cohort studies. Mi Ah Han et al, Annals of Internal Medicine, 2019.
 11. Unprocessed red meat and processed meat consumption: Dietary guideline recommendations from the nutritional recommendations (NutriRECS) consortium. Bradley C. Johnston et al, Annals of Internal Medicine, 2019.
 12. Health-related values and preferences regarding meat consumption: A mixed-methods systematic review. Claudia Valli et al, Annals of Internal Medicine, 2019.
 13. Patterns of red and processed meat consumption and risk for cardiometabolic and cancer outcomes: A systematic review and meta-analysis of cohort studies. Robin W.M. Vernooij et al, Annals of Internal Medicine, 2019.
 14. Red and processed meat consumption and risk for all-cause mortality and cardiometabolic outcomes: A systematic review and meta-analysis of cohort studies. Dena Zeraatkar et al, Annals of Internal Medicine, 2019.
 15. Effect of lower versus higher red meat intake on cardiometabolic and cancer outcomes: A systematic review of randomized trials. Dena Zeraatkar et al, Annals of Internal Medicine, 2019.
 16. Red and processed meat: more with less? Marian L. Neuhouser, The American Journal of Clinical Nutrition, 2019.
 17. The role of red and processed meat in colorectal cancer development: a perspective. Marije Oostindje et al, Meat Science, 2014.
 18. Red meat enhances the colonic formation of the DNA adduct O6-carboxymethyl guanine: implications for colorectal cancer risk. Michelle H. Lewin et al, Cancer Research, 2006.
 19. Effect of processed and red meat on endogenous nitrosation and DNA damage. Annemiek M.C.P. Joosen et al, Carcinogenesis, 2009.
 20. Green vegetables, red meat and colon cancer: chlorophyll prevents the cytotoxic and hyperproliferative effects of haem in rat colon. Johan de Vogel et al, Carcinogenesis, 2005.
 21. Green vegetables, red meat and colon cancer: chlorophyll prevents the cytotoxic and hyperproliferative effects of haem in rat colon. Johan de Vogel et al, Carcinogenesis, 2005.
 22. Well-done Meat Intake, Heterocyclic Amine Exposure, and Cancer Risk. Wei Zheng i Sang-Ah Lee, Nutrition and Cancer, 2009.
 23. Effect of cruciferous vegetable consumption on heterocyclic aromatic amine metabolism in man. Stephen Murray et al, Carcinogenesis, 2001.
 24. Effect of marinades on the formation of heterocyclic amines in grilled beef steaks. JS Smith et al, Journal of Food Science, 2008.
 25. IARC Monographs on the evaluation of carcinogenic risks to humans. IARC, 2014.
 26. Heme iron from meat and risk of colorectal cancer: A meta-analysis and a review of the mechanisms involved. Nadia M. Bastide et al, Cancer Prevention Research, 2011.
 27. Oxidative stress in the pathogenesis of colorectal cancer: cause or consequence? Martina Perše, BioMed Research International, 2013.
 28. The role of red and processed meat in colorectal cancer development: a perspective. Marije Oostindjer et al, Meat Science, 2014.
 29. A genome-wide systems analysis reveals strong link between colorectal cancer and trimethylamine N-oxide (TMAO), a gut microbial metabolite of dietary meat and fat. Rong Xu et al, BMC Genomics, 2015.
 30. Trimethylamine-N-oxide, a metabolite associated with atherosclerosis, exhibits complex genetic and dietary regulation. Brian J. Bennett et al, Cell Metabolism, 2013.
 31. Intestinal microbiota metabolism of L-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis. Robert A. Koeth et al, Journal of Natural Medicines, 2013.
 32. Involvement of a non-human sialic acid in human cancer. Annie N. Samraj et al, Frontiers in Oncology, 2014.
 33. A red meat-derived glycan promotes inflammation and cancer progression. Annie N. Samraj et al, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 2015.

Cap Comentari

Deixa una Resposta

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

×