Com reduir el consum de plàstic en el dia a dia

16/10/2019 Cap Comentari

El plàstic ens ha fet la vida molt més fàcil durant els últims anys però el seu consum se’ns n’ha anat de les mans. No obstant, per la majoria de problemes sempre hi ha solucions!

Reduir el consum de plàstic pot semblar difícil, ja que el plàstic es troba en la majoria d’objectes que utilitzem durant el nostre dia a dia. El més important de tot és reduir el consum de plàstics d’un sol ús, com ara serien les ampolles d’aigua, els raspalls de dents o els gots del cafè per emportar.

Important!

Segurament a casa tindràs moltes coses de plàstic i no es tracta de llençar-les totes de cop a les escombraries i comprar coses noves, ja que encara estaries generant més residus! Recorda que reduir residus no s’aconsegueix d’un dia per l’altre, sinó que és un camí que vas recorrent i on vas aprenent què et funciona millor i quines solucions s’adapten millor al teu estil de vida. Per tant, utilitza aquells objectes de plàstic que tinguis fins que es facin malbé i, un cop els hagis de renovar, pregunta’t si realment ho necessites i prova alguna de les alternatives que et plantegem.

Si ets dels que com nosaltres et preguntes com pots fer-ho perquè el cubell dels envasos no s’ompli de seguida, aquí et deixem una guia dels canvis que hem implementat nosaltres en el nostre dia a dia i de les alternatives al plàstic que hem anat descobrint.

Alternatives al plàstic
Resum dels passos que pots fer per reduir el consum de plàstic.

1. Evitem comprar menjar envasat

Quan anem a comprar, optem sempre per aquells aliments que no estan envasats en plàstic. El plàstic no només afecta el medi ambient sinó que també afecta la nostra salut. Per exemple, un estudi realitzat a Catalunya va analitzar l’orina de 20 persones i va trobar substàncies derivades del plàstic d’un sol ús provinents de l’alimentació envasada (ftalats i fenols) en tots elles! Encara que sembli impossible, els envasos dels aliments afecten l’aliment en si i passen al nostre cos 1.

QUÈ PUC FER?

Menjar a granel
 • Comprar menjar a granel: mai comprem les fruites i verdures envasades en plàstic sinó que sempre agafem aquelles que no tenen plàstic. També comprem tants aliments com puguem a granel (espècies, llegums, pasta, arrossos i fruits secs). Si ets de Barcelona, aquí trobaràs una llista amb tots els establiments que venen productes a granel.
 • Optar sempre per envasos de vidre o cartó: si és imprescindible comprar productes envasats, ja que és quasi impossible trobar-los sense envasar, sempre triem envasos de vidre (i els reutilitzem després a casa com a pot per guardar coses o menjar).
 • Escollir la mida d’envàs més gran: si hem de comprar un producte que està envasat, sigui en plàstic o en qualsevol altre material, sempre escollim aquell que és més gran i ens pot durar més. Per exemple, sempre comprem els iogurts d’1 kg en comptes de comprar 6 iogurts individuals. Intentem evitar al màxim els productes que venen envasats individualment.

Escollir un envàs de mida més gran no només comporta generar menys residus sinó també estalviar-te bastants diners. En el cas del cartó per a begudes estaríem parlant d’uns 85€ l’any i pel que fa als envasos de vidre i plàstic serien uns 112€ l’any.

Pel que fa als residus, canviar de comprar envasos petits a envasos més grans pot suposar gastar uns 6 kg de plàstic menys a l’any per família 2.

 • Utilitzar la carmanyola per comprar peix, carn i embotits: nosaltres quasi mai comprem carn o peix però una bona opció quan vagis a comprar aquest tipus de productes és endur-te les carmanyoles de casa i demanar que et posin el menjar allà.

2. Portem sempre les bosses reutilitzables per comprar

És molt normal trobar la fruita i la verdura envasada en plàstic o utilitzar bosses de plàstic per agafar-la i transportar-la a casa. Alguns supermercats ofereixen alternatives com ara bosses de paper o bosses de plàstic biodegradables però, tot i ser millors pel medi ambient, aquestes bosses s’acaben utilitzant un sol cop i acaben generant residus igualment.

S’estima que una bossa de plàstic triga entre uns 100 i 5.000 anys a degradar-se, depenent del tipus de plàstic. De mitjana, aquesta bossa s’utilitzarà només 12 minuts 3.

QUÈ PUC FER?

 • Utilitzar bosses reutilitzables de cotó o de polièster, tant per la fruita i la verdura com per si comprem llegums, espècies, arrossos o pasta a granel. Aquestes bosses també poden servir per guardar entrepans o snacks quan estem fóra de casa.
 • Portar una motxilla, carret de compra o les teves pròpies bosses reutilitzables per posar la compra dins. Aquestes bosses poden ser fins i tot bosses de plàstic antigues que tinguis per casa. La qüestió és reutilitzar tant com puguem!

3. Adéu al plàstic als productes d’higiene personal

Molts dels productes que utilitzem per a la nostra higiene personal estan fabricats amb plàstic o ve els comprem en envasos de plàstic que acabem llençant a les escombraries després d’un sol ús.

QUÈ PUC FER?

 • Utilitzar raspalls de dents de bambú: el raspall de dents de plàstic és impossible de reciclar, en canvi, el de bambú és compostable.
 • Utilitzar sabons, cremes, suavitzants i desodorants sòlids: nosaltres els comprem en aquest format i així no necessitem envasos i, per tant, no estem generant cap residu. Si t’és impossible comprar-los en format sòlid, opta per aquells envasos amb la mida més gran possible o reomple l’envàs en una botiga de sabó a granel.

Segons un estudi fet per l’entitat ReZero, si utilitzes una pastilla de sabó (125 g) en comptes que un sabó líquid en envàs (500 mL) estàs generant 26,5 vegades menys residus. I no només això! Al final de l’any, t’hauràs estalviat uns 25€ 4.

 • Utilitzar maquinetes d’afaitar reutilitzables: hem substituït les maquinetes d’afaitar de plàstic, que després d’un sol ús van a parar a les escombraries, per una maquineta d’afaitar que sigui reutilitzable i només li hagis de canviar el capçal.

4. Canviem els productes de la cuina que són d’un sol ús

La cuina és una part de la casa on utilitzàvem alguns productes de plàstic d’un sol ús, com ara el film transparent, que són fàcils de canviar per productes reutilitzables sense plàstic.

QUÈ PUC FER?

 • Embolcallar les sobres de menjar en embolcalls reutilitzables o tapar-les amb un plat: en comptes de fer servir film de plàstic transparent per conservar les sobres de menjar, utilitzem embolcalls reutilitzables creats a partir de cera d’abelles.
 • Utilitzar fundes reutilitzables pels entrepans i snacks: en comptes d’embolicar els entrepans amb paper d’alumini o posar-los dins de bosses de plàstic, fem servir fundes reutilitzables fetes amb polièster. Ho vam descobrir fa poc i la veritat és que és molt útil.

5. Portem sempre amb nosaltres l’ampolla reutilitzable

Quan no estem a casa pot semblar complicat no utilitzar ampolles de plàstic per beure aigua o envasos de cafè per emportar. Ningú vol renunciar al seu cafè del matí o a beure aigua quan té set, i la veritat és que no cal!

QUÈ PUC FER?

 • Portar una tassa de cafè reutilitzable: quan vagis a demanar el cafè (nosaltres no en bevem…), demana si te’l poden posar en el teu vas en comptes d’utilitzar els vasos de plàstic/cartó per emportar.
 • Portar una ampolla reutilitzable: serveix tant per l’aigua, com pel cafè, com pel te. Des que hem començat a portar l’ampolla reutilitzable cada cop que sortim de casa, no només hem deixat de comprar ampolles de plàstic sinó que acabem bevent aigua més sovint!

6. Bevem aigua de l’aixeta

L’aigua de l’aixeta és totalment apta pel consum humà i molts cops passa més controls sanitaris i de seguretat que l’aigua embotellada. A més, si consumim aigua de l’aixeta, no estem gastant ampolles de plàstic i també ens estalviem haver de carregar les ampolles des del supermercat fins a casa. No obstant a molta gent no li agrada el gust de l’aigua de l’aixeta.

QUÈ PUC FER?

Nosaltres utilitzem uns filtres per l’aixeta, que a part de millorar el sabor de l’aigua també eliminen el microplàstic i altres partícules que es troben a l’aigua.

7. Copa menstrual i bolquers reutilitzables

Totes les dones, si ens parem un moment a pensar, ens podem arribar a imaginar la gran quantitat de residus que es generen a causa de la menstruació. No és culpa nostra, és una cosa natural! Però el que si podem fer és reduir la quantitat de residus que generem cada cop que tenim la regla.

Per altra banda, un altre producte que també genera molts residus i que és d’un sol ús són els bolquers. Cada cop que un nadó es fa caca s’utilitzen uns bolquers nous i es llencen els antics, que no serviran mai més per res.

Durant els primers 2 anys de vida, els nens poden arribar a utilitzar més de 50.000 bolquers! Com et pots imaginar, els bolquers són impossibles de reciclar i, durant aquests primers 2 anys, acaben generant entre 1 i 1.2 kg de residus. A més, el cost dels bolquers no és precisament barat… Segons un estudi de ReZero, es gasten uns 1.400€ en bolquers per cada fill/a.

Si ho mirem a nivell de Catalunya, es generen cada any 61.000 tones de residus de bolquers (entre un 2 i 4% del total dels residus generats), la gestió dels quals té uns costos estimats d’uns 12 milions d’euros 5.

QUÈ PUC FER?

 • Utilitzar la copa menstrual o compreses de roba: existeixen alternatives molt més sostenibles i saludables que les compreses i tampons de plàstic. Pot semblar estrany al principi però tot és qüestió de provar-ho i acostumar-se. Tant la copa menstrual com les compreses de roba es poden rentar i reutilitzar tants cops com vulguis.
 • Utilitzar bolquers reutilitzables: es poden posar a la rentadora i utilitzar des que el nen neix fins que té uns dos anys i mig.

Amb la recerca que hem estat fent aquests dies sobre alternatives al plàstic ens hem adonat que l’objectiu final no és substituir totes aquelles coses que tenim de plàstic per coses biodegradables o compostables, sinó que l’objectiu és reduir al màxim els residus en general, ja siguin de vidre, de cartó, de plàstic, compostables o biodegradables. Amb el tema dels plàstics hi ha moltes coses que ens han posat al cap que necessitem per viure una vida més sostenible que realment no són necessàries.

Per això, cada cop que vagis a comprar un producte nou, pregunta’t si realment el necessites i si t’ajudarà a viure d’una manera més respectuosa amb el medi ambient o bé si pots prescindir-ne i fer-lo tu a casa o substituir-lo per alguna cosa que ja tens.


Si t’ha agradat el nostre article, no dubtis en compartir-lo!

Newsletter

Aventura’t amb nosaltres!

Subscriu-te per formar part de la comunitat i assabenta’t de tot allò que passa a Aventura’t! Les últimes notícies, pensaments que volem compartir, esdeveniments interessants i recomanacions de llibres i vídeos directament al teu correu. Només t’enviarem correus quan realment tinguem alguna cosa important a dir-te!


rEFERÈNCIES
 1. Up to 21 substances derived from single use plastic from packaged food have been detected in the urine of outstanding personalities from the culture, science, medicine, art and ecology fields from the Balearic Islands and Catalonia. Rezero, 2019.
 2. L’estalvi econòmic associat a la prevenció de residus a la llar. Rezero, 2018.
 3. Potencial de reutilització a l’àrea metropolitana de Barcelona. PREMET, 2017.
 4. L’estalvi econòmic associat a la prevenció de residus a la llar. Rezero, 2018.
 5. Potencial de reutilització a l’àrea metropolitana de Barcelona. PREMET, 2017.

Cap Comentari

Deixa una Resposta

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

×