Residu zero a l’hora de fer la compra

27/02/2020 Cap Comentari

L’hora d’anar a comprar és un moment crític per reduir residus. Està a les teves mans el poder de triar quina mida d’envàs vols, en quin tipus d’envàs vols els productes que compres, si reutilitzes envasos o si compres els aliments tal qual.

Quan anem a fer la compra és fàcil adquirir envasos o bosses que només s’acabaran fent servir un cop i que simplement ens serveixen per traslladar els productes de la botiga a casa.

Canviar els hàbits a l’hora de comprar no és una tasca senzilla però sí que és factible (i us animem a fer-ho!). Des que ens vam conscienciar amb els problemes que els nostres residus causen al medi ambient, hem anat fent petits canvis a la forma en la qual comprem i aquí els volem compartir amb tu.

Residu zero a l'hora de fer la compra
Idees per no generar residus a l’hora de fer la compra.

Bosses de fruita i verdura reutilitzables

A l’hora de comprar fruita i verdura la gent acostuma a utilitzar bosses de plàstic per agafar-la i transportar-la a casa. Alguns supermercats i botigues ofereixen alternatives com ara bosses de paper o bosses de plàstic biodegradables però aquestes bosses s’acaben utilitzant un sol cop i acaben generant residus igualment.

Bosses reutilitzables poliester

L’alternativa que nosaltres fem servir són bosses reutilitzables. És un dels canvis més fàcils que hem fet i que més impacte ha tingut.

Simplement t’has de recordar d’agafar-les quan vas a comprar la fruita i la verdura. A més, les bosses es poden rentar a mà o posar a la rentadora.

Bosses per fer la compra reutilitzables

La majoria de supermercats ja han prohibit les bosses de plàstic o bé et fan pagar per elles. De fet, és obligatori per llei cobrar per les bosses de plàstic 1. En comptes de bosses de plàstic, t’ofereixen la possibilitat de comprar bosses reutilitzables o et donen bosses de paper o de plàstic biodegradable.

Segons sembla, això ha reduït el consum de bosses de plàstic. Però el que pot semblar tot un èxit, en realitat ha creat un altre problema: un increment desmesurat en el consum de bosses de reutilitzables. Per exemple, l’any 2019 al Regne Unit es van vendre 1.500 milions de bosses de ràfia (reutilitzables), és a dir, 54 bosses per casa! 2

La solució doncs no és comprar bosses, encara que no siguin de plàstic, cada cop que vas a fer la compra. La solució és tenir les teves pròpies bosses reutilitzables i fer-les servir cada cop que vas a fer la compra. O bé posar la compra directament dins del carret de la compra, tal com es feia abans, i així ja no cal utilitzar bosses. El que fem nosaltres és anar sempre a comprar amb dues motxilles buides i una bossa reutilitzable i posem tota la compra directament allà.

Reduir els envasos a l’hora de fer la compra

Comprar a granel

Pebrots
És necessari envasar la verdura en plàstic?

Quan vagis a comprar, opta sempre per aquells aliments que no estan envasats en plàstic, ja que el plàstic no només afecta el medi ambient sinó que també afecta la nostra salut. Un estudi realitzat a Catalunya va analitzar l’orina de 20 persones i va trobar substàncies derivades del plàstic d’un sol ús provinents de l’alimentació envasada (ftalats i fenols) en tots ells. És a dir, els envasos dels aliments afecten l’aliment en si i passen al nostre cos 3.

La millor manera d’aturar això és deixar de comprar coses envasades en plàstic i, en comptes, comprar menjar a granel. A les grans superfícies és difícil trobar aliments a granel (amb excepció de les fruites i verdures), per això aconsellem anar a botigues especialitzades en productes a granel.

Ah! I recorda que no només pots comprar el menjar a granel, sinó que avui en dia també pots comprar el sabó, el detergent o el suavitzant.

Si ets de Barcelona i no saps on comprar a granel, aquí trobaràs un mapa amb tots els establiments que venen productes a granel.

Escollir sempre els envasos més grans

Si hem de comprar un producte que està envasat en plàstic sempre és millor escollir aquell que és més gran i ens pot durar més. És a dir, si tenim l’opció de triar entre el format d’1 kg i el de 100 g, és molt millor el més gran, ja que així evitarem comprar tan sovint i reduirem el nombre d’envasos d’un sol ús.

Per altra banda, intentem evitar al màxim els productes que venen envasats individualment. Hi ha paquets de galetes o de pastisseria industrial que vénen envasats en plàstic i, a sobre, cada magdalena del paquet ve envasadeta individualment també en plàstic…

Productes envasats
Pràctiques a tenir en compte a l’hora de comprar productes envasats.

Comprar envasos que puguis reutilitzar

Si és imprescindible comprar productes envasats, ja que és molt difícil trobar-los sense envasar, opta sempre per envasos de vidre (i reutilitza’ls després per guardar allò que compres a granel o les sobres del menjar).

Compra residu zero
Consells per reduir els residus a l’hora de fer la compra i idees per reutilitzar els envasos que comprem.

Comprar el te/cafè a granel

Botiga te a granel
Botiga de Barcelona on venen te a granel.

Si parlem de cafè, un dels majors problemes és la quantitat de càpsules d’un sol ús que es gasten. Cada càpsula de 6 grams de cafè requereix uns 3 grams d’envàs, la majoria del qual és alumini i plàstic que no es recicla o es tira al contenidor equivocat.

Si ja tens una màquina que funciona amb càpsules, una de les millors alternatives és comprar càpsules compostables, que es tiren al contenidor orgànic i es degraden, o bé càpsules reutilitzables, que les omples de cafè que has comprat a granel i les pots fer servir molts cops. No obstant, el millor pel medi ambient és el que s’ha fet tota la vida: comprar cafè a granel i fer-lo a la cafetera.

Pel que fa al te, la majoria de bossetes estan fetes de paper però també utilitzen plàstic per tancar la bosseta. Recentment, s’ha descobert que aquest plàstic deixa anar microplàstics quan s’escalfa i ens els acabem bevent amb el te 4.

Nosaltres sempre comprem el te a granel i utilitzem un filtre a l’hora de fer-lo.

Utilitzar la carmanyola

Quan vagis a comprar carn, peix o embotits, una molt bona opció és endur-te les carmanyoles de casa i demanar que et posin el menjar allà. Així, no cal gastar envasos i plàstics que un cop a casa acabaràs llençant.

Pot semblar estrany al principi però cada cop més i més gent s’està sumant a aquest moviment per intentar evitar els envasos d’un sol ús i reduir la generació de residus.

Conclusions

Sabem que aquests canvis no són fàcils de fer i, al principi, requereixen una planificació, ja que, per exemple, has de portar les bosses i la carmanyola a sobre. Per nosaltres es tracta d’un canvi de mentalitat i de posar la sostenibilitat per sobre la comoditat.

Hem canviat el fet de comprar-ho tot a un sol lloc, com era el cas del supermercat, a passar a comprar-ho a 3 botigues diferents, i això ens ha permès reduir bastant la quantitat de residus que generem.

Al principi, vam buscar aquelles botigues que teníem més a prop de casa i, després d’un temps de prova i error, vam trobar la combinació perfecta. Ara destinem una tarda a la setmana a fer la compra i ho hem convertit en una estona per estar junts i xerrar, en comptes de veure-ho com una cosa avorrida i pesada. Tot depèn de la forma en com miris les coses!

Òbviament encara ens queda molt per aprendre i seguim buscant noves alternatives, com ara fer més aliments de forma casolana, buscar nous llocs que venguin productes a granel, etc. La bona notícia és que cada cop som més conscients que necessitem un canvi i, en conseqüència, cada cop hi ha més botigues que faciliten la compra sense residus.


Si t’ha agradat el nostre article, no dubtis en compartir-lo!

Newsletter

Aventura’t amb nosaltres!

Subscriu-te per formar part de la comunitat i assabenta’t de tot allò que passa a Aventura’t! Les últimes notícies, pensaments que volem compartir, esdeveniments interessants i recomanacions de llibres i vídeos directament al teu correu. Només t’enviarem correus quan realment tinguem alguna cosa important a dir-te!

  1. Real Decreto 293/2018, de 18 de mayo, sobre reducción del consumo de bolsas de plástico y por el que se crea el Registro de Productores. Boletín Oficial del Estado, 2018.
  2. Checking Out on Plastics II: Breakthroughs and backtracking
    from supermarkets
    . EIA i Greenpeace, 2019.
  3. Up to 21 substances derived from single use plastic from packaged food have been detected in the urine of outstanding personalities from the culture, science, medicine, art and ecology fields from the Balearic Islands and Catalonia. Rezero, 2019.
  4. Plastic teabags release billions of microparticles and nanoparticles into tea. Laura M. Hernandez et al, Environmental Science Technology, 2019.

Cap Comentari

Deixa una Resposta

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

×