Residu zero a la cuina

13/12/2019 Cap Comentari

La cuina és un dels llocs on es produeixen més residus: film transparent per guardar el menjar, ampolles d’aigua perquè la de l’aixeta té mal sabor, bosses d’escombraries, etc. És possible generar menys residus? Com?

Des que vam decidir reduir els residus que generàvem, hem anat fent petits canvis al nostre dia a dia i canviant alguns dels nostres antics hàbits per hàbits més sostenibles. Tot i que encara ens queda molt per aprendre, volem compartir allò que hem fet fins ara.

El nostre objectiu no és no produir cap residu, ja que és pràcticament impossible, sinó reduir al màxim els residus que generem. T’apuntes?

Cuina
Algunes de les coses que podem canviar a la cuina per reduir el consum de residus.

Bosses reutilitzables o carmanyoles per congelar aliments

En comprar la fruita o verdura, molts cops en congelem una part, ja que sinó es fa malbé. Intentem evitar tant com puguem comprar verdures congelades perquè sempre van envasades en plàstic i comprar més verdures fresques que podem congelar nosaltres a casa.

Abans sempre utilitzàvem les bosses de plàstic que tenen el zip i les intentàvem reutilitzar tants cops com podíem. Ara utilitzem carmanyoles de vidre. Tot i que la tapa de les carmanyoles de vidre està fabricada amb plàstic, és un objecte que farem servir molts cops i que, per tant, se li donarà un bon ús.

Una altra alternativa molt útil, còmoda i, sobretot, que ocupa menys espai són els objectes fabricats amb silicona. Per exemple, les bosses de silicona reutilitzables es poden posar tant al congelador com al microones.

A l’estiu, quan tenim ganes de menjar gelats, evitem comprar els prefabricats i els fem nosaltres a casa. Per congelar-los, fem servir motlles de silicona.

Filtres per filtrar l’aigua de l’aixeta

L’aigua de l’aixeta és totalment apta pel consum humà i molts cops passa més controls sanitaris i de seguretat que l’aigua embotellada. A més, si consumim aigua de l’aixeta, no estem gastant ampolles de plàstic i també ens estalviem haver de carregar les ampolles des del supermercat fins a casa.

No obstant a molta gent no li agrada el gust de l’aigua de l’aixeta. Una solució a aquest problema són els filtres per l’aixeta o les ampolles amb filtre.

Si prefereixes l’aigua embotellada, intenta comprar la mida més gran d’ampolla que trobis.

En un estudi fet per Residu Zero es va estimar que consumir aigua filtrada pot suposar un estalvi de més de 400 € l’any! A part, també redueix considerablement els residus generats. De fet, van estimar que per cada L d’aigua consumit es generen 29,71 g comprant aigua envasada i només 1,68 g en cas d’utilitzar aigua filtrada 1.

Reduir les bosses d’escombraries

Les principals formes de reduir la quantitat de residus que generem són comprar a granel (tant menjar com sabons) i utilitzar carmanyoles per comprar la carn, el peix o els embotits. No obstant, reduir els envasos no és cosa fàcil i hi ha productes en els quals és quasi impossible fer-ho.

Però una cosa que sí que podem fer tots és reciclar! Si t’organitzes bé, no necessites tant espai per reciclar. De fet, els meus pares per no tenir 4 cubells de deixalles diferents tiren totes les coses que es poden reciclar en un i, al final de la setmana, van als contenidors i ho separen allà mateix. Amb una mica d’enginy sempre es poden trobar solucions!

S’estima que a Catalunya cada persona produeix una mitja de 509 kg de residus l’any. 300 d’aquests van a parar directament al contenidor de les restes. Sembla que el reciclatge a Catalunya encara és poc i de mala qualitat, ja que només entre el 35 i 37% dels residus es reciclen 2.

Si tens espai a casa, és molt bona idea fer compost. No és difícil i t’estalvia llençar tots els compostos orgànics.

Si no tenim lloc per fer compost, el millor és tenir una brossa orgànica. En aquest cas, quin sentit té utilitzar bosses de plàstic per aquesta brossa? En comptes d’això, nosaltres utilitzem una tècnica que vam trobar a Vivir sin Plástico. Es tracta d’utilitzar papers de diari o de publicitat (que igualment mai es fan servir per res i queden amuntegats a casa…) per embolicar i transportar els residus orgànics. Entra a la seva pàgina i trobaràs com fer-ho.

Pel que fa als envasos, paper i vidre no fa falta utilitzar bosses. Nosaltres ho posem en un cubell i a l’hora d’anar a reciclar-ho al contenidor utilitzem qualsevol cosa com ara una bossa reutilitzable o una capsa de cartó per transportar-ho.

Com reciclar
On llençar la majoria de residus que creem i com podem evitar utilitzar bosses d’escombraries pel plàstic.

Esponja natural per fregar els plats

Esponges cuina luffa

Una alternativa a les esponges fetes de plàstic i materials sintètics que utilitzem per rentar els plats són les esponges naturals fetes de lofa (o loffa, no sabem com es diu ben bé!), un vegetal tropical originari del sud-est asiàtic. Al principi poden semblar estranyes, ja que són dures i primetes però, un cop es mullen, s’inflen i es tornen suaus. Un cop estan molt utilizades, es poden llençar a la brossa orgànica o utilitzar per compost.

També existeixen raspalls per fregar els plats que estan fabricats amb fusta. La veritat és que aquí no estem molt acostumats a utilitzar-los i nosaltres vam agafar la idea de quan vam estar amb una família a Austràlia. Un cop t’acostumes, fregar amb els raspalls és molt còmode. Si ja tens un raspall de plàstic a casa, aprofita el que tens fins que es faci malbé, ja que tot i estar fabricat amb plàstic, no és un producte d’un sol ús.

Embolcalls per les sobres de menjar

Quan ens sobrava menjar i el volem guardar a la nevera normalment utilitzàvem el film de plàstic transparent per embolicar-lo i que així es conservi durant més temps. Un cop utilitzat, aquest plàstic acaba a les escombraries, després d’haver-lo fet servir només una vegada.

Embolcall cera abella

Una alternativa per conservar menjar que ja està obert són els embolcalls de cera d’abella.

Com funcionen? Amb la calor de les mans, la cera s’escalfa i li pots donar la forma que vulguis (ja sigui per embolicar mig alvocat que ha sobrat o un plat de llenties). Un cop es refreda la cera, el menjar queda segellat i així es conserva.

Si no et vols gastar els diners, simplement posa les sobres de menjar en carmanyoles o tapa el plat amb les sobres amb un altre plat. Tots els recursos que necessitem en realitat ja els tenim!

Comprar sabó a granel

Per reduir els envasos de plàstic que es generen del sabó per rentar plats podem comprar el sabó a granel i així reutilitzar l’envàs.

Si t’és impossible comprar el sabó dels plats o del rentaplats a granel opta per agafar sempre aquell envàs de mida més gran.

Nosaltres no tenim rentaplats però, si és el teu cas, intenta evitar les pastilles pel rentaplats, que moltes vegades van embolicades individualment…

Pots de vidre per guardar el menjar

Pots de vidre

Al comprar la majoria de menjar a granel ens vam adonar que necessitàvem alguna mena de pot o caixa on guardar el menjar. Ens vam decantar per utilitzar pots de vidre. Alguns dels pots els hem comprat, ja que volíem unes mides concretes, i altres són simplement dels envasos de vidre del menjar (com ara la salsa de tomàquet), que els rentem i els reutilitzem.

Draps de roba

A la cuina hem intentat reduir els tovallons de paper i canviar-los per draps de roba, que després poses a la rentadora i tornes a reutilitzar. De fet, la majoria de cops que vas a menjar fóra (i a casa la iaia!) et donen un drap de roba en comptes de tovallons de paper. Té sentit fer el mateix a casa, oi?

Cafetera de tota la vida

Som zero fans del cafè i no en bevem mai però sabem que per molta gent el cafè del matí és imprescindible per poder ser persona! Si ets d’aquest grup, quin tipus de cafetera fas servir? En els últims anys s’han posat molt de moda les càpsules de cafè i, probablement, la majoria de gent que les utilitza no s’ha parat a pensar en el seu impacte mediambiental.

Les dades sobre cafè en càpsules són bastant impactants… A Catalunya, l’any 2004 el 2 % del total del cafè que es consumia era en càpsules. I el 2019? La xifra ha augmentat fins al 15 %!!! 3

Les càpsules de cafè són un objecte que només s’utilitza una vegada i que tarda anys a degradar-se.

Quines alternatives hi ha doncs? Molt fàcil! Només cal mirar com es feia el cafè fa uns anys: la cafetera italiana. Pensa-ho bé: la pots reutilitzar tantes vegades com vulguis (probablement et dura tota la vida), pots comprar el cafè a granel i així triar la varietat que més t’agradi i, si tens compost, el pots tirar allà i enriquirà el compost.

Si aquesta alternativa no et convenç i vols alguna cosa més moderna, hi ha un munt de cafeteres actuals que utilitzen cafè a granel, sense haver de gastar una càpsula cada cop.

Conclusions


Aquests són alguns dels trucs que nosaltres utilitzem per reduir els residus a la cuina. Una molt bona manera d’adonar-te de quants residus generes és apuntar-te en un calendari cada quant has de baixar la brossa. O encara millor, pots intentar guardar tots els residus que generes i a veure quant de temps passa fins que ja no hi càpiguen a la cuina!

Moltes vegades no som conscients de tot allò que arribem a generar a llarg termini, ja que un cop baixem la brossa i la llencem al contenidor ens oblidem d’ella per sempre.

A Residu Zero van fer un experiment molt interessant per poder-ho demostrar. Van agafar 5 famílies i els hi van fer guardar els seus residus durant un mes. El mes següent, els hi van donar consells sobre com reduir els residus i els hi van fer guardar els residus un altre cop. Aquí trobareu les fotos de l’abans i el després.

Reduir els residus no és cosa fàcil, ni s’aconsegueix d’un dia per l’altre. Si oblidem el motiu pel qual ho fem, ràpidament tornarem a comprar coses envasades o a no reciclar. És la comoditat i el més fàcil. Què pots fer doncs? Pren-t’ho com un joc! Per nosaltres anar a fer la compra és una cosa divertida: a veure on podem trobar farina a granel, a veure com podem fer-ho per evitar el plàstic quan comprem sabó, etc. Tot es tracta de canviar la perspectiva!

I, al final, qualsevol petit canvi que facis ja suposa un gran canvi a nivell mediambiental. Tots podem aportar el nostre granet de sorra 🙂


Si t’ha agradat el nostre article, no dubtis en compartir-lo!

Newsletter

Aventura’t amb nosaltres!

Subscriu-te per formar part de la comunitat i assabenta’t de tot allò que passa a Aventura’t! Les últimes notícies, pensaments que volem compartir, esdeveniments interessants i recomanacions de llibres i vídeos directament al teu correu. Només t’enviarem correus quan realment tinguem alguna cosa important a dir-te!


rEFERÈNCIES
  1. L’estalvi econòmic associat a la prevenció de residus a la llar. Rezero, 2018.
  2. Catalunya cap al Residu Zero. Situació actual i indicadors per a la transició. Rezero, 2019.
  3. Catalunya cap al Residu Zero. Situació actual i indicadors per a la transició”, Rezero 2019.

Cap Comentari

Deixa una Resposta

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

×